Windows 11 – te már használod?
PC Aréna Blog

Windows 11 – te már használod?

Feb 14, 2024

Miért kell váltani?

Nyugalom, egyáltalán nem gond, ha még régebbi verzió fut a gépeden, csak légy azzal tisztában, hogy ezekhez a modellekhez a Microsoft már nem ad ki frissítéseket. Így persze előbb-utóbb mindenki kénytelen váltani, és legalább Windows 10-et telepíteni az eszközeire. Akiknek a Windows 8.1 vagy régebbi rendszer található a számítógépén, pár rövid lépésben 10-re válthat.

Persze aki előrelátó, az már most Windows 11-et tölti le, de ennek vannak hardverkövetelményei. Nem minden eszköz kompatibilis ugyanis a rendszerrel, érdemes utánaolvasni, milyen processzorral, memóriával, videókártyával stb. kell rendelkezni ahhoz, hogy minden jól működjön.

Bár a Windows 10 még 2025-ig támogatott, nem árt előre gondoskodni a feltételekről. Ha újonnan vásárolsz laptopot, akkor is olyat válassz, amelyen a Windows 11 is működőképes lesz. Ha pedig használtan veszed a gépet, különösen figyelj a hardveres tulajdonságokra.

Hogy ne neked kelljen egyesével megnézned, kínáltaunk melyik terméke mire alkalmas, egy külön kategóriában gyűjtöttük össze a Win 11 kompatibilis gépeket.

Windows 11 – nem mindenkinek egyszerű a váltás

Nálunk jellemzően olyan használt laptopokat és számítógépeket találsz, amelyek korábban külföldi nagyvállaltok birtokában voltak, és selejtezés miatt kerültek hozzánk, ezért ezek nem a legújabb modellek.

Bár minden egyes darabot egyesével átvizsgálunk, megtisztítunk, és cseréljük is azokat az alkatrészeket, amelyek erre szorulnak, nem biztos, hogy a kész gép megfelel a legújabb követelményeknek. Persze ettől függetlenül ezek a modellek is remekül használhatók Windows 10-zel is, akár még évek múlva is jó szolgálatot tehetnek.

Ott azonban, ahol megfelelő hardverek állnak rendelkezésre a Windows 11 telepítéséhez is, feltüntetjük ezt a lehetőséget. Csak néhány dolog, aminek kötelező meglennie:

  • 1 GHz-es vagy még gyorsabb, 64 bites kompatibilis processzor, ami legalább 2 magos, vagy egylapkás rendszer (SoC).
  • A memóriának legalább 4 RAM-nak kell lennie.
  • A tárolóhely mérete legalább 64 GB kell, hogy legyen.
  • Videókártya tekintetében pedig DirectX 12-kompatibilis vagy újabb, WDDM 2.0 típusú illesztőprogrammal ellátott darabra van szükség.

Ebből is láthatod, hogy kaphatók szép számmal olyan termékek nálunk, amelyek esetében futtatható a Windows 11 is!

Windows 11 kompatibilis termékeink

Az első, amit megemlítenénk, az a Dell Latitude 5300 HUN laptop, amelyet Windows 10 Pro-val kínálunk, de igény szerint az operációs rendszer lecserélhető a legfrissebbre is. A gép megkímélt állapotú, szinte új, Intel Core i5 8365U processzor van benne, a memória 8 GB.

A háttértár 240 GB, SSD. A kijelző mérete 13.3’’, ez is fontos dolog: legalább 9” képátlójú eszközökön futtatható csak a Windows 11. 1920 x 1080 pixel a felbontás, az órajel 1600 MHz. A gépen 3 darab USB 3.0 port és 1 HDMI-csatlakozó van, kamera is rendelkezésre áll. Magyar nyelvű a billentyűzet, de numerikus billentyűzet nincs az eszközön.

Egy másik közkedvelt termék a HP ProBook 470 G5 HUN laptop, amely szintén jó állapotú. hasonló specifikációkkal rendelkezik, itt viszont van D-SUB és USB-C csatlakozó is, továbbá numerikus billentyűzet is a rendelkezésre áll. Mérete is nagyobb: a képátló 17,3 inch.

Amennyiben érdeklődsz a Windows 11 kompatibilis termékeink iránt, vedd fel velünk a kapcsolatot! Kollégáink tudnak segíteni a választásban.