Windows 10 Home, vagy Pro?
PC Aréna Blog

Windows 10 Home, vagy Pro?

Jun 02, 2020

Ha számítógépünkre új operációs rendszert kell telepíteni, a legtöbben tanácstalanok vagyunk. Szeretnék olyan megoldást választani, ami minden szempontból a lehető legjobb. Stabil, megbízható, és lehetőleg minél kevesebbet kell bajlódni a frissítésével.

A Windows 7 támogatásának megszűnése óta a Microsoft arra buzdítja a felhasználókat, hogy lehetőleg minél hamarabb váltsanak a jelenleg elérhető, legfrissebb operációs rendszerre, a Windows 10-re. Melynek azonban két változata is elérhető a piacon: Windows 10 Home és a Windows 10 Pro.

Most bemutatjuk, mik a lényeges különbségek a két verzió közt, és melyiket milyen célra éri meg a leginkább használni.

Otthoni vagy vállalati felhasználás?

A két változat legfőbb különbsége már az elnevezésből is kikövetkeztethető. A Windows 10 Pro gyakorlatilag a Home kiadás továbbfejlesztett változata, és kifejezetten vállalatok áltáli felahsználásra tervezték. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Pro verziót kizárólag céges infrastruktúrán belül használhatnánk.

Ugyanúgy otthoni gépünkön is futtathatunk Widows 10 Pro-t, sőt a megfelelő kulcs birtokában Home verziónkat is felfejleszthetjük, hiszen mindkét verzió száz százalékban kompatibilis egymással, szoftveres és hardveres tekintetben is. A legfőbb kérdés azonban az, hogy valóban szükségünk van-e rá?

Fókuszban az adatbiztonság

A Windows 10 Pro egyik legnagyobb előnyét a fokozott biztonság jelenti. A Home verzióban nem elérhető BitLocker például garantálja a teljes meghajtó titkosítást, anélkül, hogy a fokozott adatvédelem extra energiaforrásokat használna és csökkentené a számítógép sebességét.

Ez már csak azért is fontos, mert kiemelt védelem napjainkban persze komoly jelentőséggel bír. Az elmúlt évtizedekben rendkívüli módon ugrott meg a kibertámadások száma, a probléma pedig leginkább a hazai cégeket, kisvállalkozásokat érinti, melyek többsége a mai napig elavult, támogatásoktól és biztonsági frissítésektől mentes operációs rendszert használ.

Központosított frissítések

Hogy a Pro verziót kifejezetten vállalati felhasználásra tervezték, talán abból érzékelhető legjobban, hogy lehetőséget kínál a központosított menedzselésre. Ez azt jelenti, hogy vállalati környezetben egyetlen központi művelettel a vállalat összes gépét frissíthetjük. A Home verzió ezzel szemben, mint ahogyan a neve is sugallja, nem építhető be központosított vállalati rendszerekbe.

A Home kiadás továbbá nem tartalmaz olyan prémium üzleti funkciókat, mint a Domain Csatlakozás, a Hyper-V, a Csoportházirend-szerkesztő, a távoli asztal kezelése, vagy a különböző nyelvi csomagok használata.

Melyik számomra a megfelelő?

Összességében elmondható, hogy alapvető funkcióit tekintve a két operációs rendszer egy és ugyanaz. A Windows 10 Pro fejlettebb és több funkcióval rendelkezik, azonban nem biztos, hogy ez mindenki számára hasznos.

Otthoni használatra kielégítő megoldást jelent a Windows 10 Home, azonban irodai környezetben ennél már többre lesz szükségünk. A Home verzióból ugyanis hiányoznak azok a funkciók, melyek a garantálnák a hatékonyságot és a biztonságot a vállalati felhasználás során.

Egyéni felhasználóként akkor lehet érdemes beruháznunk a Windows 10 Pro-ra, ha bizonyos okból kifolyólag kiemelt jelentőséggel bír számunkra az adatbiztonság. A Pro verzió ugyanis lehetővé teszi adataink titkosítását, ami azt jelenti, hogy illetéktelenek akkor sem tudnak majd hozzájuk férni, ha esetleg ellopják a számítógépünket.

Nálunk csakis a legjobbat kapod!

Ha szeretnéd, hogy PC-en vagy laptopodon a számodra leginkább megfelelő operációs rendszer üzemeljen, keress fel minket bátran! Felújított gépeink mellé a legjobb áron tudjuk biztosítani számodra a Windows 10 Home, illetve Pro verzióját is!