Sokba kerülhet – Vírusok, férgek, zsarolók és a tökéletes ellenszer
PC Aréna Blog

Sokba kerülhet – Vírusok, férgek, zsarolók és a tökéletes ellenszer

Jun 08, 2020

Az elmúlt években egyre komolyabb problémát jelentenek a virtuális kártevők és a személyes adatokat érintő hackertámadások. A kiberbűnözők egyre dörzsöltebb módszerekkel próbálják meg kicsalni tőlünk becsületes munkával megkeresett pénzünket, és ha nem vigyázunk, könnyen a csapdájukba eshetünk.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a zsarolóvírusok és adathalász kísérletek által jelentett fenyegetéseket?

Phishing, avagy illegális horgászat bizalmas adatokért

Az online feketepiacon az egyik legértékesebb dolognak a személyes adatok számítanak. Éppen ezért a legtöbb online bűnöző arra utazik, hogy fáradtságos munkával kihúzza belőlünk jelszavainkat, bankkártya-adatainkat, a bizalmas dokumentumaikhoz való hozzáférés jogát. Ennek érdekében nem riadnak vissza a legváltozatosabb módszerek használatától.

A leggyakoribb technika ezek közül a phishing, avagy az úgynevezett adathalászat. Ennek során a hackerek olyan cseles e-mailek segítségével próbálják begyűjteni adatainkat, melyek látszólag megbízható, hivatalosnak tűnő helyről érkeznek. Adatainkat általában a bennük található linkekre kattintva kell megadnunk, ezek pedig ilyen módon kerülnek illetéktelen kezekbe.

Az adathalász kísérletek áldozatai leginkább a vállalkozások és cégek vezetői, a probléma azonban a gyanútlan magánszemélyeket sem kerülte el az elmúlt évek során.

A zsarolóvírus az egyik legnagyobb sláger

Alig néhány éve annak, hogy az online bűnözők közt elterjed az úgynevezett zsarolóvírusok használata, a módszer pedig mára az egyik legnagyobb slágerré nőtte ki magát. A zsarolóvírusok, más néven ransomware-ek alapvetően egyszerűen működnek.

Egy kártékony program zárolja a rendszerünkhöz, illetve dokumentumainkhoz való hozzáférésünket. Ha szeretnénk visszakapni a kontrollt, váltságdíjat kell fizetnünk, ami az esetek többségében nem kis összeget jelent.

A hackerek, mint ahogyan az adathalász kísérletekkel, úgy a zsarolóvírusokkal is leginkább a vállalatokat célozzák meg. A bizalmas adatok ugyanis rengeteg pénzt érnek, és általában egyetlen cégvezető sem szeretné, ha azok az internet sötét bugyrainak feketepiacin kötnének ki. Így egy jól irányzott ransomware támadás egy vállalatnak akár milliós nagyságrendű károkat is képes okozni.

Hogyan védekezhetünk az online bűnözők tevékenysége ellen?

A támadások persze nem csak a kisebb cégeket, nagyobb vállalatokat érintik. A hackerek a magánembereket sem kímélik, és rengeteg trükkös módszerrel próbálnak meg megszabadítani minket pénzünktől, vagy az online világban aranyat érő személyes adatainktól.

A védekezés szempontjából a legfontosabb dolog, hogy mindig ellenőrizzük az e-mailben kapott linkek és csatolmányok hitelességét azelőtt, hogy megnyitnánk őket. A kiberbűnözők általában képesek a kártevőket teljes mértékben hitelesnek tűnő forrásként álcázni, ellenben egy gyanús e-mail cím vagy egy furcsa link könnyen leránthatja róluk a leplet.

Fontos továbbá, hogy mindig a legmegbízhatóbb vírusirtó szoftvereket használjuk. Az ingyenes megoldások általában nem biztosítanak olyan szintű védelmet, mint a mindig naprakész, legfrissebb kártevők ellen is felvértezett, fizetett szoftverek.

Ha szeretnénk maximális biztonságban tudni számítógépünket, érdemes olyan, sokszoros tesztgyőztes, felhasználók százezrei által használt alternatívát választanunk, mint a G Data vagy a NOD32, melyek minden PC Arénás Számítógépre és Laptopra elérhetők. (Olcsóbban, mint gondolnád.)

Ezen programok vírusdefiníciós adatbázisa naponta többször is frissül, így a legújabb kártevőkkel, kémprogramokkal és zsarolóvírusokkal szemben is képesek megvédeni rendszerünket.