Office 365 vs. Office 2019. Melyiket érdemes megvásárolnom?
PC Aréna Blog

Office 365 vs. Office 2019. Melyiket érdemes megvásárolnom?

Jul 13, 2020

Legyen szó akár munkáról, akár otthoni tevékenységről, szövegszerkesztő és táblázatkezelő szoftverre szinte mindenkinek szüksége van. A legnépszerűbb megoldást erre a célra továbbra is a Microsoft programcsomagja, az Office jelenti, melyben a Word és az Excel mellett a prezentációkészítésre alkalmas Powerpoint, vagy épp az adatbázis kezelésre tervezett Access is megtalálhatók.

Az elmúlt időszakban azonban abban az esetben is több lehetőség közül választhatunk, ha az Office mellett tesszük le a voksunk. Office 2019 vagy Office 365: habár a név hasonló, a két megoldás mégis merőben különbözik egymástól és céljainktól függően más lehetőségeket kínál.

Most megmutatjuk, mik a lényeges különbségek a két szoftvercsomag közt, és melyik használatát kiknek ajánljuk.

Offline vs. online szoftvercsomag. Mi a lényeges különbség?

Az Office 2019 offline programcsomag, melyet vásárlás után a számítógépünkre telepíthetünk. Gyakorlatilag életünk végéig használhatjuk, funkcionalitása azonban az új verziók megjelenésével nem változik. A szoftver kizárólag biztonsági frissítéseket és hibajavításokat kap. Hátránya, hogy online funkció híján a programcsomag kizárólag saját számítógépünkön használható.

Az Office 365 ezzel szemben egy előfizetéses alapú, online szolgáltatás, melyért havi, vagy éves rendszerességgel kell fizetnünk. Éppen ezért hosszabb távon jóval drágább megoldás, mintha a telepíthető verziót választjuk.

Az aktuális, telepíthető kiadás megvásárlásával tehát (jelen esetben az Office 2019) korlátlan időre birtokunkban lesz egy Office csomag, míg az Office 365 előfizetéses alapon kínál lehetőséget arra, hogy dokumentumainkat online formában kezeljük, és az interneten keresztül bárhol hozzájuk férhessünk.

Ebben az esetben ráadásul a frissítések sem korlátozódnak hibajavításokra. Az előfizetők a frissülő verziókkal a legújabb szolgáltatásokat is elérik, amint a Microsoft kiadja azokat.

Melyik megoldás lehet ideális számomra?

Hogy melyik megoldást választjuk, leginkább attól függ, milyen célból szeretnénk használni a Microsoft Office alkalmazásait. Azok számára, akik megelégszenek a szövegszerkesztés és a táblázatkezelés egyszerűbb funkcióival, és nincs szükségük a dokumentumok online szerkeszthetőségére, tökéletesen megfelel az Office 2019 szoftvercsomag.

Pénzükért cserébe egy stabil, örökké használható programgyűjteményt kapnak, mely minden olyan fontos eszközt tartalmaz, melyre szükség lehet a mindennapokban. Azok számára pedig, akik céges felhasználásra szeretnék telepíteni az Office applikációkat, a szoftvercsomag vállalati kiadásban is elérhető.

Azoknak viszont, akik a dokumentumaikat bárhonnan, bármilyen eszközről szeretnék gyorsan elérni és hatékonyan szerkeszteni, az Office 365 lesz az ideális megoldás. A családi verziós Microsoft 365 csomag választása esetén pedig előfizetésünket akár 6 családtaggal is megoszthatjuk, és az appokat egyszerre több számítógépen, laptopon vagy okoseszközön is használhatjuk.

Az online programcsomag Kisvállalati, Nagyvállalati, Iskolai vagy Nonprofit szervezeteknek készült verzióban is elérhető. Mellette szóló érv továbbá, hogy dokumentumaink felhőalapú tárolása mellett 1 TB extra, OneDrive tárhelyet is kapunk, melyet tetszőlegesen képeink, egyéb fájljaink feltöltésére használhatunk.

A választás tehát főként attól függ, milyen célból szeretnénk használni az Office programcsomagot. Abban az esetben, ha otthoni felhasználás mellett, saját számítógépünkön szeretnénk dolgozni, a telepíthető Office 2019 tökéletes megoldás.

Amennyiben pedig az online tárhelyet hiányolnánk, ebben az esetben egy Google Drive regisztráció is segíthet a problémánkon. Azoknak viszont, akik folyamatos online munkát végeznek, már érdemes lehet elgondolkodniuk a hosszabb távon drágább, előfizetése verzión, hiszen a folyamatos online elérhetőség megkönnyítheti mindennapjaikat.