Használt prémium Merci vs. új Dacia, avagy mi a különbség a hipermarketes laptop és a felújított számítógép közt?
PC Aréna Blog

Használt prémium Merci vs. új Dacia, avagy mi a különbség a hipermarketes laptop és a felújított számítógép közt?

Jun 29, 2020

Ha választanod kellene egy megbízható felső-, illetve egy használható középkategóriás autó között, te melyik mellett döntenél? Sokak számára a választást nyilván a pénztárca határozza meg. Mit szólnál azonban ahhoz, ha azt mondanánk, hogy mindkettőt majdnem ugyanannyiért kapod. A különbség mindössze annyi, hogy az előbbi már használt, míg az utóbbi frissen jött ki a szalonból.

Használt alatt pedig nem azt értjük, hogy lelakott, sérült, vagy hibás lenne. Egyszerűen csak volt már egy tulajdonosa, aki megvált tőle. Ezután teljes felújításra került, és csak azt várja, hogy még hosszú évekig, évtizedekig kiszolgálja új gazdáját. Ugye ebben az esetben te is inkább a prémium kategória mellett döntenél?

Miért érdemes felújított laptopot vásárolni?

Hasonló a helyzet abban az esetben is, ha számítógép vásárlására kerül a sor. Ha költségvetésed behatárolt, alapvetően két lehetőség áll előtted: választhatsz egy olcsóbb eszközt a hipermarketek polcairól, vagy választhatsz igazi business class gépet is, mely mind teljesítményben, mind várható élettartamban lepipálja az előbbit.

Ha a hipermarketek mellett döntesz, új eszközt vehetsz a kezedbe. Tokkal, vonóval, garancialevéllel, esetenként jogtiszta operációs rendszerrel felszerelve. Az egyetlen bökkenő mindössze annyi, hogy pénzedért cserébe nem feltétlenül a legjobb teljesítményt kapod.

Ha azonban a felújított gépet választod, gyakorlatilag ugyanezt kapod, azzal a különbséggel, hogy azonos áron nagyobb teljesítményű, megbízhatóbb, gép tulajdonosa leszel. Olyan eszközé, melyet 8-10 éves időtartamra, napi 10-16 munkaórára terveztek. Korábban ugyan volt már egy tulajdonosa, de ha nem tudnád, ez a körültekintő, teljes körű felújításnak köszönhetően fel sem tűnne.

Mit jelent pontosan a felújított számítógép?

Egy business class laptop vagy PC felújítását egyáltalán nem úgy kell elképzelni, hogy a korábbi adatok törlésre kerülnek, a gép pedig kap egy új operációs rendszert, és eladósorba kerül. Ennél természetesen jóval többről van szó.

Mielőtt a korábban irodai körülmények közt használt PC-k és laptopok újból forgalomba kerülnének, átesnek egy alapos ellenőrzésen. A szakemberek mind hardveres, mind szoftveres szempontból átfésülik az eszközt, és lecserélik azokat az alkatrészeket, melyek elhasználódtak, vagy a jövőben gyorsan elhasználódnának.

És természetesen az esetleges külsős sérüléseket, kopásokat, repedéseket is gondosan kijavítják. Gyakorlatilag tehát egy olyan gépet vehetsz a kezedbe, mely szinte semmiben nem különbözik azoktól, amelyek frissen kerültek le a boltok polcairól. Azt leszámítva, hogy jóval a jutányosabb áron juthatsz hozzá.

Nem árulunk zsákbamacskát

Habár a felújított számítógépek használtak, sokban különböznek az apróhirdetésekkel foglalkozó oldalakon vásárolható, használt gépektől. Először is megbízható helyről származnak, munkacélból, irodai környezetben használták őket. Másodsorban pedig, mint ahogy azt már fentebb is említettük, újraértékesítés előtt komoly ellenőrzésen és renováláson esnek át.

Míg tehát egy apróhirdetés útján vásárolt, használt gép állapota gyakorlatilag bármilyen lehet, mi nem árulunk zsákbamacskát. Prémium kategóriás üzleti PC-ink és laptopjaink egytől egyig teljes körű ellenőrzésen és felújításon esnek át, és akár 3 éves, teljes körű garanciával is megvásárolhatók.