Ezért nem érdemes tört Windows-t használnod
PC Aréna Blog

Ezért nem érdemes tört Windows-t használnod

Jun 15, 2020

Az új számítógép vásárlása komoly kiadás lehet, így érthető módon a legtöbben azon szeretnének spórolni, amin épp lehetséges. Némi megtakarítás érdekében sokan az illegális megoldásoktól sem riadnak vissza, és az eredeti, fizetett operációs rendszer helyett inkább a tört verziót választják.

Meglehet, ezen a megoldáson rövidtávon valóban spórolnak valamicskét. Hosszabb távon azonban komoly problémák is lehetnek a dologból. A tört Windows ugyanis nem csak kevésbé biztonságos, de nem élvez támogatást sem. Arról már nem is beszélve, hogy használata továbbra is illegális.

Ebben a rövid bejegyzésben bemutatjuk azt, miért nem érdemes lopott operációs rendszerrel kísérletezni, és miért sokkal jobb megoldás a licencelt verzió!

Problémás telepítés

Habár a Windows illegális példányai jó ideje olyan megoldással működnek, melyek szinte megkülönböztethetetlenné teszik őket a gyári változattól, akad néhány dolog, ami miatt nem érdemes kalózpéldányokkal kísérleteznünk. Először is, rengeteg múlik azon, a tört verzió aktiváláshoz milyen minőségű aktivátort használunk.

Az aktivátorok olyan, harmadik féltől származó szoftverek, melyek módosítják a Windows licenc-ellenőrző algoritmusát, ezáltal gyakorlatilag lehetővé teszik, hogy átverjük a Microsoft-ot. Használatával az operációs rendszer azt érzékeli ugyanis, hogy jogtiszta kulccsal aktiválták, ilyen módon pedig teljes funkciójában használható lesz, teljesen ingyen.

Ez elsőre remekül hangzik, azonban tudnunk kell, hogy a legtöbb aktivátor program rengeteg potenciális veszélyt rejt magában.

Mivel harmadik féltől származó szoftverről beszélünk, így semmi sem garantálja, hogy az aktivátor futtatása nem telepít trójai kártevőt vagy egyéb vírust számítógépünkön, mely a későbbiekben olyan, anyagi szempontból is kellemetlen problémákat okozhat, melyek az eredeti Windows megvásárlásával elkerülhetőek lettek volna.

Instabil rendszer

A tört Windows használatának egyik legnagyobb hátrányát a rendszer instabilitása jelenti. Nem licencelt operációs rendszer esetében ugyanis jóval gyakrabban tapasztalhatunk lassulást, fagyást, vagy kékhalált is. Az esetek többségében ezek a hibák pedig egyáltalán nem amiatt merülnek fel, mert Windows-t használunk, hanem mert nem (vagy csak különböző trükkökkel) frissíthető, tört verzió fut a gépünkön.

Az operációs rendszer frissítései pedig adatbiztonság és támadások elleni védelem terén kiemelkedően nagy jelentőséggel bírnak. Minél elavultabb a rendszerünk, annál egyszerűbb célpontot jelent a hackerek számára, akik az elmúlt években egyre aljasabb módszerekkel utaznak az online világban aranyat érő személyes adataink és természetesen pénzünk begyűjtésére.

Jogi problémák

A legtöbb felhasználó úgy tekint az internetre, mint az ingyen beszerezhet szoftverek tárházára. Azonban érdemes tudni, hogy az illegális letöltés továbbra is bűncselekmény, ami bizonyos esetekben komoly büntetést vonhat maga után.

Hazánkban ennek tekintetében a rendszer még alapvetően elnéző, ellenben több európai országban (többek közt Németországban) a kalózkodást nagyon is komolyan veszik, és akár 1000 eurós büntetést is kiszabhatnak érte az óvatlan felhasználókra.

Érdemes becsületesnek maradni

Összességében elmondható tehát, hogy a becsületesség hosszútávon kifizetődő. Habár a kalóz verziók használatával olcsón megúszhatjuk, a jogtiszta Windows megvásárlása olyan stabilitást és biztonságot kínál a felhasználóknak, melyekre a tört verziók nem képesek.

Napjainkban pedig olyan világban élünk, amikor a biztonság sokkal többet jelent egy egyszeri kiadásnál. pláne a digitális világban, ahol egyre több bűnöző utazik arra, hogy rendszereinkbe bejutva hozzáférjen személyes adatainkat és tudtunkon kívül illegális tevékenységre használja azokat.