Laptopok méretezése
Tudástár

Laptopok méretezése

Sep 30, 2022

Laptopot szeretnél vásárolni, de nem tudod melyik a megfelelő számodra? Ha nem használtál eddig állandóan laptopot, vagy asztali számítógépről váltanál laptopra, akkor nem biztos hogy el tudod dönteni, hogy milyen laptopot vásárolj. Nem mindegy, hogy mire használnád a laptopot, mivel pl. a 10,1”-os laptop nem biztos, hogy megfelelő lesz neked a mindennapi használatra, de ha 18,4”-os nagyméretű laptopot vásárolsz, akkor a szállításával lehetnek nehézségeid.

Nézzük, mi a legfontosabb, amit tudnod kell a laptopok méretezéséről:

Alapvetően az LCD kijelző colban megadott mérete alapján kategorizálják a laptopokat, így ha választanod kell, egy elég széles méret skálán, akár az apró 7”-tól egészen a mega 21,1” méretig találhatsz laptopot magadnak. Ez még nem azt jelenti, hogy a laptop teljes mérete a kijelzőjével lesz azonos, hiszen a vastagságát a klaviatúra és az alatta elhelyezett hardverek is befolyásolják. Viszont az LCD kijelző nagysága (felbontása) meghatározza a laptop tulajdonságát, hangulatát is.

Általános csoportosításuk a következő: <12” / 13”-14”/ 15”-16”/ 16”<.

A megjelenített kép mérete és minősége a kijelző méretétől és tulajdonságaitól függ. A kijelző tulajdonságai meghatározzák a színmélységet, a kontrasztarányt, a betekintési szöget. A colban megadott méreten felül fontos tisztában lennünk a kijelző felbontásával (pl. 800x600, 1920x1200, stb.) amelyet soronként és oszloponként pixelben adnak meg. Leírhatnánk, hogy mi a különbség a TN és IPS paneles kijelző között, de a monitorokról már írtunk és az ott leírt jellemzők érvényesek a laptop kijelzőkre is.

A monitorokról itt olvashatsz:

Miért fontos, hogy milyen a kijelző? Mert a laptopok egyik legfontosabb része, ami ráadásul a laptop teljes méretét is meghatározza, valamint a kijelzőn megjelenő kép mellett nagyon fontos, hogy kíméletes legyen a szemünkhöz.

Oszlassunk el most egy tévhitet! Attól még, hogy kicsi egy laptop, és annak kijelzője, még látni fogod a betűket, ezt szoftveresen korrigálhatod a Windowson belül.

Ha laptopot vásárolsz, döntsd el, mire használnád! Otthoni vagy üzleti használatra szeretnéd megvenni? Mekkora, és milyen kijelzőt szeretnél? Milyen feladatokat szeretnél rajta végezni?

A kisméretű laptopok inkább a web böngészésére, levelezésre, csevegésre használhatóak, viszont a kis mérete miatt, nagyon egyszerű magaddal vinni, így bárhol elő tudod venni és használhatod is. A méretükből adódóan ne keress benne dvd lejátszót, mert nem fér el benne. Ettől eltekintve az általános felhasználóknak jó választás lehet.

Komolyabb felhasználásra a nagyobb laptopokat ajánljuk, kellő mennyiségű memóriával és kellő erősségű processzorral. A kijelzője mérete elegendő nagyságú legyen ahhoz, hogy dolgozz rajta, valamint a hűtése is nagyon fontos.

Sokat hordoznád? A laptopok szállítása általában nem nehéz, egy elegáns laptop táskával még mutatós is lehet, valamint nem túl nehéz, az 1,5kg-tól a 3kg-os modellekig válogathatsz. Viszont a nagyobb méretű laptopok szállítása a méretéből adódóan már körülményes lehet.

Laptop táskát szeretnél? Mi ezt ajánljuk »

Biztos észrevetted, hogy árban jelentős különbségek vannak azonos méretű laptopok között. Ez annak köszönhető, hogy eltérő a strapabírásuk, a hűtési rendszerük, a teljesítményük, gyakran a súlyuk is.

Egy laptop megvásárlása nehezebb döntés, mint egy asztali számítógépé. Bővítése korlátozottabb, viszont nagy előnye hogy hordozható! Ez a mai rohanó világban, a folyamatosan fejlődő oktatásban nem elhanyagolható tulajdonság.

Összegezve, ha egy laptopra van szükséged, akkor első sorban a szállíthatósága miatt a méretét válaszd ki úgy, hogy a kijelzőjének tulajdonságát is megnézed. Az akkumulátor üzemideje is fontos, hiszen nem mindegy, hogy egy üzleti tárgyalásra vinned kell-e a kábeleket is magaddal vagy sem. A laptop teljesítménye a következő, ami nagyon fontos, hiszen ez fogja meghatározni azt, hogy mire fogod tudni használni. 

Laptopra van szükséged? Böngészd végig laptopjainkat »

Kérdésed van, vagy segítségre van szükséged? Keress fel minket a weboldalunkon található elérhetőségink egyikén, vagy írj nekünk a Facebookon!